10 concrete tips voor werk-privé balans voor mantelzorgers
02 oktober 2023

10 concrete tips voor werk-privé balans voor mantelzorgers

  1. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak: Veel mensen die mantelzorgtaken hebben, verwaarlozen vaak hun eigen welzijn. Het is belangrijk om te beseffen dat je pas goed voor anderen kunt zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Maak zelfzorg een prioriteit en geef jezelf toestemming om tijd te nemen voor rust, ontspanning en het doen van dingen die je gelukkig maken.
  2. Vraag om hulp en accepteer het: Mantelzorg kan een enorme last zijn, zowel fysiek als emotioneel. Het is essentieel om niet bang te zijn om hulp te vragen en deze ook te accepteren wanneer het wordt aangeboden. Veel mensen staan klaar om te helpen, maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten doen, tenzij je het vraagt. Wees niet bang om taken te delegeren of ondersteuning te zoeken bij andere familieleden, vrienden of professionele zorgverleners.
  3. Herzie je prioriteiten en stel realistische verwachtingen: Het is onmogelijk om alles perfect te doen, zowel op het werk als in de mantelzorg. Het is belangrijk om je prioriteiten te herzien en realistische verwachtingen te stellen voor zowel jezelf als anderen. Focus op wat echt belangrijk is en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet altijd volgens plan verlopen. Het vinden van een balans betekent soms dat je bepaalde dingen moet opgeven of uitbesteden.
  4. Onderzoek flexibele werkregelingen: Als je werk en mantelzorg wilt combineren, bekijk dan welke flexibele werkregelingen je werkgever biedt. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de uitdagingen waarmee mantelzorgers worden geconfronteerd en bieden mogelijkheden zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of gedeeltelijke verlofregelingen. Ga in gesprek met je werkgever om te kijken of er mogelijkheden zijn om je werkschema aan te passen aan je mantelzorgverantwoordelijkheden.
  5. Vergeet niet om tijd vrij te maken voor jezelf en je dierbaren: Naast het zorgen voor anderen en het vervullen van je werkverplichtingen, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf en je dierbaren. Breng quality time door met je familie en vrienden, creëer momenten van ontspanning en geniet van activiteiten die je gelukkig maken. Het vinden van een evenwicht betekent het waarderen van de waardevolle momenten buiten het werk en de mantelzorg.
  6. Maak een realistische planning: Plan je taken zorgvuldig en maak een realistische dagelijkse of wekelijkse planning. Identificeer de belangrijkste taken die moeten worden voltooid en geef prioriteit aan de meest urgente. Door een overzichtelijke planning te maken, kun je je tijd efficiënter beheren en voorkomen dat je overweldigd raakt.
  7. Onderhandel over flexibele werktijden: Ga in gesprek met je werkgever om te bespreken of er mogelijkheden zijn voor flexibele werktijden. Dit kan betekenen dat je je werktijden aanpast om rekening te houden met mantelzorgverantwoordelijkheden, bijvoorbeeld door eerder te beginnen of later te eindigen, of door een deel van je werk vanuit huis te doen. Flexibiliteit kan helpen om de balans te verbeteren.
  8. Gebruik technologie om efficiënt te communiceren: Maak gebruik van technologische hulpmiddelen om efficiënt te communiceren met collega’s en zorgverleners. Maak bijvoorbeeld gebruik van e-mail, instant messaging of videoconferenties om snel te communiceren en verminder de noodzaak van fysieke vergaderingen. Dit kan tijd besparen en de flexibiliteit vergroten.
  9. Stel grenzen en leer nee te zeggen: Wees niet bang om grenzen te stellen en nee te zeggen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om je tijd en energie te beschermen. Zeg ‘nee’ tegen taken of verzoeken die niet bijdragen aan je prioriteiten op het werk of in de mantelzorg. Door je grenzen aan te geven, kun je overbelasting voorkomen.
  10. Zoek naar mantelzorgondersteuning: Onderzoek welke mantelzorgondersteuning beschikbaar is in jouw omgeving. Er zijn vaak organisaties en bronnen die specifiek gericht zijn op het bieden van hulp aan mantelzorgers. Ze kunnen diensten aanbieden zoals respijtzorg, waarbij tijdelijke zorg wordt geboden, zodat jij wat rust kunt nemen. Het inschakelen van dergelijke ondersteuning kan de druk op jou verlichten.
  11. Tools van de Stichting Werk&Mantelzorg, gericht op werkgevers en HR professionals en een informatie toolkit over mantelzorgvriendelijk werken in jouw organisatie, klik hier https://www.werkenmantelzorg.nl/aan-de-slag/

Het proces van het vinden van balans is uniek is voor elke persoon en situatie. Het kan tijd kosten om de juiste strategieën te ontdekken die voor jou werken. Wees geduldig, wees mild voor jezelf en zoek naar wat het beste bij jou past. Onthoud dat het belangrijk is om te experimenteren en te ontdekken welke strategieën het beste werken voor jouw specifieke situatie. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Blijf openstaan voor het aanpassen van je aanpak en wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Kijk ook op de pagina specifiek voor mantelzorgers op deze website!