Werkprivé balans
Werkende ouders

Werkende ouders

Als werkende ouder jongleer met de hele dag met tal van ballen die je in de lucht moet houden, sommige ballen zijn van glas, andere van rubber die kunnen tegen een stootje. Welke keuzes maak jij en vooral hoe zorg je dat je zelf energiek en gezond blijft?

Belang van een goede werk-privé balans

Een goede balans tussen werk en privéleven is belangrijk voor werkende ouders om verschillende redenen:

  1. Gezondheid en welzijn: Een gezonde balans tussen werk en privéleven kan helpen om stress te verminderen en het welzijn van werkende ouders te verbeteren. Het kan ook hun fysieke en mentale gezondheid verbeteren en ziekteverzuim verminderen.
  2. Gezinsleven: Een evenwichtige werk-privébalans kan werkende ouders helpen om meer tijd door te brengen met hun gezin en om belangrijke momenten en mijlpalen in het leven van hun kinderen niet te missen.
  3. Productiviteit op het werk: Werkende ouders die zich gesteund voelen bij het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven, kunnen beter presteren op het werk. Ze hebben meer energie en motivatie en zijn in staat om hun werk effectiever te doen.
  4. Werkgeversbinding: Werkgevers die hun werknemers steunen bij het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven, kunnen de betrokkenheid en loyaliteit van hun werknemers vergroten en zo het personeelsverloop verminderen.

Al met al kan een goede werk-privé balans dus bijdragen aan een gezonder, gelukkiger en productiever leven voor werkende ouders.

Nationale week van de werkprivé balans van 22 tot 26 januari 2024!

In dialoog met elkaar over werk-privé balans, een dag zonder taboes en vol inspiratie

Essentieel is en blijft natuurlijk het contact tussen werkgever en werknemer

Moeders én vaders, die werk en gezin combineren, jongleren steeds met hun aandacht, tijd, energie en de verschillende rollen die ze hebben. Het is geaccepteerd dat ouders werk en gezin combineren.  Ouders worstelen hoe ze alle ballen in de lucht kunnen houden en het toegeven dat dit niet altijd lukt is een vaak taboe. Gelukkig zijn er ook steeds meer positieve ontwikkelingen en initiatieven, het uitgebreidere geboorteverlof ( Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit aanvullend geboorteverlof moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind, gespreid of aaneengesloten, opgenomen worden) en het aanstaande uitgebreidere ouderschapsverlof (Met ingang van 2 augustus 2022 kunnen ouders in het eerste levensjaar van het kind negen weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Het bedrag is 50% van het dagloon, tot 50% van het maximum dagloon). Onlangs werd de handreiking Zwangerschap en Werk  door de de Stichting van de Arbeid gelanceerd. Hiermee biedt de Stichting van de Arbeid handvatten aan (toekomstige) moeders en vaders en hun werkgevers hoe om te gaan met zwangerschap op het werk. De handreiking bevat niet alleen de wettelijke rechten omtrent zwangerschap, maar gaat ook in op het faciliteren van het gesprek tussen werkgever en werknemer met als doel over en weer meer begrip creëren door middel van het bieden van praktische informatie. De handreiking haakt in op de SER publicatie Handreiking arbomaatregelen Zwangerschap en Werk

Maandag 22 januari op de agenda!

Werk-privé balans en werkende ouders

Hoe kun je meedoen?

Laat je inspireren door tal van ideeën en mogelijkheden deze week die jezelf kunt organiseren of bel of mail ons om samen te kijken naar de mogelijkheden. Wil je zelf een rol spelen tijdens deze week of heb je aanvullende ideeën, aarzel dan niet om contact op te nemen met Annemie Webers.

Mede mogelijk gemaakt door Career & Live en Career & Kids

en partners van de Nationale week van werk-privé balans

Lees meer

Schuldproblematiek

Mantelzorgers

Onregelmatige werktijden

Hybride werken

Vitaliteit

Aanmelden en/of informatie