De voordelen van oudere werknemers en periodieke loopbaanchecks

De voordelen van oudere werknemers en periodieke loopbaanchecks

De manier waarop werkgevers naar oudere werknemers kijken is langzaam aan het veranderen. Mede als gevolg van de krappe arbeidsmarkt worden (gelukkig) de voordelen en de potentie van oudere medewerkers meer en meer gezien. Onder meer de schat aan kennis en ervaring die een oudere medewerker meeneemt. Dat toont ook onderzoek aan Suzanne Scheibe, adjunct-hoogleraar Lifespan Development and Organizational Behavior, (RUG)

Het onderzoek van Scheibe,  toont aan dat oudere werknemers beter met dagelijkse stress omgaan, emotioneel stabieler zijn en meer welzijn ervaren dan hun jongere collega’s. Scheibe: ‘Dat vertaalt zich in meer werktevredenheid en een betere balans tussen werk en privé. Het is de “wellbeing paradox of ageing”. Toch is het belangrijk oudere en jongere werknemers niet over één kam te scheren. Door mijn onderzoek hoop ik handreikingen te bieden om werkomgevingen optimaal in te richten voor alle generaties.’

Maar hoe is het nu om zelf die oudere medewerker te zijn? Om zelf tot die doelgroep te behoren en je te bewegen op de arbeidsmarkt? En vooral ook om te zorgen dat je in beweging blijft, letterlijk en figuurlijk b.v. met behulp van een periodieke loopbaancheck.

Hoe is het om zelf die oudere op de arbeidsmarkt te zijn?

Binnenkort word ik 55 jaar. Oef, wat klinkt dat ontzettend oud. Zo voel ik me helemaal niet! Natuurlijk merk ik dat ik minder gemakkelijk over een sloot spring dan vroeger, maar verder valt het erg mee. Ik probeer dan ook goed voor mijzelf te zorgen. En ja, ik behoor dus zelf tot de zogeheten groep ‘ouderen’ op de arbeidsmarkt. Op de arbeidsmarkt wordt een 55-jarige toch ook nog vaak gezien als oud en daarmee als vastgeroest, niet wendbaar, niet creatief en niet meegaand met de tijd. Soms, als ik praat met jonge coachees, vol met ideeën en plannen voor de toekomst, ervaar ik inderdaad een verschil met de jonge honden. Het enthousiasme bij hen zien, is mooi en inspirerend en maakt me soms ook onzeker. Kan ik nog wel mee? Ben ik niet vastgeroest? Moet ik niet ook op zoek naar een ‘nieuwe uitdaging’? Dat ‘leven lang leren’ en ‘jobhoppen’, poeh, poeh moet dat allemaal? Mag ik niet gewoon lekker werken?

Periodieke check

Dat zijn momenten waarop ik me wel oud voel en me afvraag, of ik niet te lang op hetzelfde pad zit. De onrust is minder fijn, het feit dat het maakt dat ik even pas op de plaats maak, om te bekijken hoe ik in mijn werk sta, is een positieve bijkomstigheid. Ik denk dat dit voor iedereen goed is om geregeld te doen.  Of zoals een coachee in een recentelijke review aangaf:

 ‘Bedankt voor het fijne traject, de juiste vragen die je hebt gesteld zodat ik antwoorden kon vinden, het samenvatten van wat er nu gaande is en de passende hulpmiddelen die je hebt ingezet. Dit alles heeft mij verder gebracht om mijzelf weer beter te leren kennen en het heeft handvatten voor de toekomst gebracht. Ik zou het iedereen gunnen om periodiek met een onafhankelijk persoon het een en ander op een rijtje te zetten. We worden namelijk niet met een handleiding geboren’’

Mijn toekomst en mijn advies

Recentelijk heb ik mijzelf ook weer onder de loep genomen en het een en ander op een rijtje gezet. Wie ben ik, wat kan ik, wat ik wil en hoe wil ik de komende jaren verder wat betreft werk. In mijn werk iets totaal anders gaan doen, gaat niet gebeuren, is de uitkomst. Ik zit op het goede pad, heb plezier in mijn werk en het geeft me voldoening. Wel kan ik mijn werk misschien iets anders gaan inrichten, bv werken vanuit een andere plek en wellicht ook accentverschuivingen aanbrengen. Wat ik me ook weer heb gerealiseerd, is dat ik me graag weer wil ontwikkelen, kennis en vaardigheden wil toevoegen aan mijn repertoire. In januari ben ik  weer gestart met een nieuwe opleiding. Ik heb er zin in! Hoezo vastgeroest! Enne, wie weet gaat dat slootje ook wel weer lukken, ik blijf in ieder geval oefenen!
Mijn advies is: blijf in beweging, blijf je ontwikkelen en denk vooral na of je nog met plezier naar je werk gaat. Heb je behoefte aan een korte loopbaancheck, bel of mail me dan gerust: f.bruning@careerandlive.nl. 

 

Frieks Bruning

Partner en coach Career & Live