15 concrete tips voor een goede werk-privé voor mensen studie en werk combineren
02 -09 oktober 2023

15 concrete tips voor een goede werk-privé voor mensen studie en werk combineren

 1. Maak een planning: Stel een realistische planning op waarin je je studie- en werkverplichtingen kunt opnemen. Dit helpt je om je tijd efficiënt te beheren en te voorkomen dat je overweldigd raakt.
 2. Prioriteiten stellen: Identificeer je prioriteiten en richt je op de belangrijkste taken. Dit helpt je om gefocust te blijven en te voorkomen dat je energie verspilt aan minder belangrijke zaken.
 3. Communiceer effectief: Zorg ervoor dat je open communiceert met zowel je werkgever als je docenten. Leg je situatie uit en vraag om flexibiliteit wanneer dat nodig is. Communicatie is essentieel om begrip en ondersteuning te krijgen.
 4. Beheer je energie: Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Luister naar je lichaam en geest en geef ze de nodige rust om optimaal te kunnen functioneren. Dit helpt je om productief te blijven en burn-out te voorkomen.
 5. Efficiënt studeren: Maak gebruik van effectieve studiemethoden, zoals actief leren, samenvatten en het maken van schema’s of mindmaps. Zo kun je je studietijd optimaliseren en beter onthouden wat je leert.
 6. Zoek steun: Bouw een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en medestudenten op. Ze kunnen je aanmoedigen, advies geven en je helpen wanneer je het moeilijk hebt.
 7. Stel realistische doelen: Stel haalbare doelen voor jezelf, zowel op academisch als op professioneel gebied. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en successen te behalen, zelfs als het druk is.
 8. Delegeer taken: Als mogelijk, delegeer taken die niet noodzakelijk door jou gedaan moeten worden. Dit kan betrekking hebben op zowel je werk als je studie. Het kan je wat extra tijd en energie geven om je te concentreren op de belangrijkste taken.
 9. Blijf positief: Houd een positieve mindset, zelfs als het druk en uitdagend is. Geloof in jezelf en weet dat je in staat bent om zowel je studie als je werk succesvol te combineren. Positiviteit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en tegenslagen te overwinnen.
 10. Vergeet niet te genieten: Hoewel het combineren van studie en werk een uitdaging kan zijn, is het belangrijk om te genieten van het proces. Zorg ervoor dat je ook tijd maakt voor ontspanning, hobby’s en leuke activiteiten. Dit zal je helpen om in balans te blijven en het plezier in je inspanningen te behouden.
 11. Blijf leren en groeien: Zie je werk als een kans om je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied en zoek mogelijkheden om te blijven leren, zoals het volgen van trainingen of het deelnemen aan professionele netwerken. Hierdoor blijf je geïnspireerd en gemotiveerd.
 12. Stel ambitieuze doelen: Durf groot te dromen en stel ambitieuze doelen voor jezelf op het werk. Het nastreven van uitdagende doelen kan je motiveren om je grenzen te verleggen en het beste uit jezelf te halen. Breek je doelen op in behapbare stappen en werk gestaag aan het bereiken ervan.
 13. Vind betekenis in je werk: Probeer de verbinding te vinden tussen je werk en een hoger doel. Denk na over hoe jouw bijdrage waarde toevoegt aan anderen of aan de maatschappij als geheel. Wanneer je de betekenis in je werk ziet, zul je meer voldoening ervaren en gemotiveerd blijven, zelfs tijdens drukke tijden.
 14. Creëer een inspirerende werkomgeving: Richt je werkplek zo in dat het een bron van inspiratie is. Voeg elementen toe die je motiveren, zoals inspirerende quotes, foto’s van mensen die je bewondert, of persoonlijke doelen die je wilt bereiken. Maak je werkruimte comfortabel en opgeruimd, zodat je je kunt concentreren en je creativiteit kunt stimuleren.
 15. Wees proactief en neem initiatief: Wacht niet passief af tot kansen zich voordoen, maar neem actief de leiding. Identificeer mogelijkheden om waarde toe te voegen aan je werk, nieuwe projecten aan te nemen of verantwoordelijkheden op je te nemen. Door proactief te zijn en initiatief te tonen, laat je zien dat je gemotiveerd en betrokken bent, wat kan leiden tot nieuwe kansen en groei.

Onthoud dat inspiratie en motivatie vaak van binnenuit komen, dus blijf jezelf uitdagen, blijf leren en blijf gepassioneerd over je werk. One life, just live it!