Stel je voor, vanaf morgen stoppen we met het gebruik van smartphones!

Stel je voor, morgen stoppen we met het gebruik van smartphones!

Hybride werken, the best of both worlds,  mag en kan toch niet niet betekenen dat we uiteindelijk drie stappen vooruitgaan en weer vier achteruit! Wat gebeurt er nu? Het lijkt alsof we deels teruggaan naar  de tijd voor Corona, altijd op kantoor werken? Stel je voor dat we vanaf morgen massaal zonder gsm  zouden moeten werken? Zo lijkt het wel als je o.a. de tweet en de email van Elon Musk leest, hup allemaal terug naar kantoor 40 uur. Ik mopper ook vaak op het constante gebruik van smartphones en af en toe een digital detox is prima, maar omdat multitasken, en altijd online ook nadelen heeft, betekent nog niet dat we het gebruik van de smartphone integraal moeten afschaffen?

Everyone at Tesla is required to spend a minimum of 40 hours in the office per week. Moreover, the office must be where your actual colleagues are located, not some remote pseudo office. If you don’t show up, we will assume you have resigned.

Ik moet denken aan de film “back to the future”, maar dit is toch echt terug naar “back to het stenen tijdperk”. Hybride werken, the best of both worlds. Een paradigma shift, echt anders werken. Hoe dat exact zal zijn, dat is nog een ontdekkingstocht en zal verschillen per persoon en per organisatie. Maar het gaat lukken. Door de lockdowns werden manieren van werken mogelijk die we niet voor mogelijk hielden. De tweet van Elon Musk staat niet op zichzelf. Helaas zie en hoor ik wekelijks tal van voorbeelden van organisaties die de autonomie van werknemers enorm inperken en medewerkers weer willen “verplichten”: 100% (of minimaal 80%) naar kantoor te gaan. Gelukkig zijn er ook volop organisaties die bewust kiezen voor hybride werken (in welke vorm dan ook, ik zeg niet dat 100% loslaten de beste manier is, als je maar in gesprek gaat met elkaar waarom, wat en hoe!) en er samen alles aan doet om het beste van de twee werelden te laten slage. Met als doel deze paradigma shift in werken te laten slagen, tevreden en vitale werknemers, tevreden werkgevers en tevreden stakeholders.

Laten we creatief en echt out-of-the-box denken

Wat is er nu echt voor nodig om anders te bijven werken op een manier die past bij mensen en organisaties. Asynchroon werken en afstappen van presenteeisme, uiteraard. Maar wat kan dit nog meer faciliteren? Mijn ultieme droom is de volgende: elke organisatie biedt alle medewerkers als extra arbeidsvoorwaarde een “abonnement” om te werken in een HUB; in elke gemeente komt er een laagdrempelige, toegankelijke HUB kantoor, waar iedereen kan werken als het thuiswerken niet past, omdat je bijvoorbeeld heel klein woont, je eenzaam voelt of er veel drukte is in je huis met kinderen, huisdieren etc. Of omdat je onderweg bent van afspraak A naar B. Of een andere reden, maakt niet uit. Dus HUB’s waar stilte-, focuswerkplekken zijn, maar ook inspiratie ruimtes en uiteraard heerlijke koffie.
Zo zorgen we voor veel minder files, die op dit moment langer zijn dan ooit, minder drukke treinen en is focuswerk ook weer mogelijk.
Zo houd je de achterdeur dicht kijkend naar het grote personeelsverloop en de krapte op de arbeidsmarkt. Mensen hoeven niet te verhuizen. Mensen kunnen echt kiezen en woon-werkverkeer  en verhuizen (dat met de huidige woningmarkt bijna onmogelijk is) is niet meer een issue.
Kortom het levert echt veel op en uiteraard kun je ook naar “eigen” kantoor als je wilt voor de samenwerking, inspiratiemeetings etc. Maar niet 40 uur per week zoals Elon Musk afdwingt! Gitlab werkt geheel remote, inspirerend om te lezen, ze hebben een inspirerend remote manifesto

Ik werd geïnspireerd door een deelnemer van een workshop over hybride werken die ik onlangs gaf. Hij zei, “waarom moet ik steeds in deze gemeente/in dit kantoor werken, terwijl er zo veel overheidsgebouwen zijn, dichter bij huis. deel van mijn werk kan ik daar prima doen, laten we die gebouwen optimaler benutten.” Ik vond het briljant en maakte er in mijn droom dus een echte HUB overal van. Vandaag vertelde een andere deelnemer tijdens de workshop (wederom over hybride werken), dat Maurice de Hondt dit al vertelde in 1996 bij Sonja Barend, echt leuk om dit eens te bekijken. Hij geeft aan dat mensen niet meer zo veel willen gaan reizen  voor hun werk. Echt briljant, meer dan 25 jaar geleden!

 

Hippe kantoren maar wel werkbaar

De kantoren richten we wel hip en trendy in, maar we schieten nu wel erg door. Het kantoor is om te ontmoeten maar we willen meer dan een glijbaan, schommelend brainstormen of op een op zitzak. Soms (zeg maar gerust regelmatig) wil je even rustig werken voor focus werk (stel dat dat op een dag is dat je voor 3 meetings op kantoor wilt zijn live), bellen of inderdaad teamsen, maar dat lijkt nu onmogelijk (natuurlijk met de HUBs in elke plaats heb je dat probleem minder). Maar denk goed na bij de inrichting dat er ook echt voldoende focusplekken zijn, belplekken, teamsplekken, dan komen mensen wel naar kantoor. Oplossen met allemaal “glazen telefooncellen” is geen oplossing, daar krijgen we massaal claustrofobie van en is megaduur, zo is te lezen op de site van Dutch Cowboys

Rustig bellen mag wat kosten

Bedrijven die kantoortuinen ‘opfleuren’ met belhokjes of ruimtes waar personeelsleden ongestoord – en met name ook zonder collegae te storen – kunnen bellen. De 60 ‘telefooncellen’ die het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeschaft heeft. Daarvoor moest maar liefst 7,6 miljoen euro uit de kas van het ministerie getrokken worden. Juist, dat is bijna 127.000 euro per ‘telefooncel’.

 

Ga echt in gesprek wat mensen willen en waarom

Vorige week was er op radio 1 een gesprek tussen Aukje Nauta en een ceo van een organisatie, ik zal de naam niet noemen. Ik geloofde mijn oren niet, de ceo vertelde dat er werd “constant gemeten werd en bijgehouden of je de norm wel haalde”, echte big brother. Aukje werd er gewoon stil van, ze bleef vragen waar de autonomie van de medewerkers was, gaf aan dat mensen echt behoefte hebben aan autonomie en niet constant gecontroleerd willen worden. Heel eerlijk, ik dacht eerst dat het “cabaret” was om het belang van autonomie op een bijzondere manier te belichten. Maar helaas, dat was het niet. Wanneer gaan we nu eindelijk eens snappen dat mensen echt behoefte hebben aan competentie, autonomie en verbinding, (zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan). En dat vertrouwen de lijm is die een team en organisatie (Tsedal Neeley) bindt.

Inspiratie?

Wil je met je team in gesprek over hybride werken laten werken, dan kun je gratis gebruik maken van onze praatplaat, met of zondere begeleiding van ons natuurlijk.
Of luister eens naar deze podcast van Boudewijn Tinholt en mij over de nieuwe balans en hybride werken
En net vandaag verschenen, een inspirerend boek van Gustavo Razzetti; Remote not distant; Design a Company Culture That Will Help You Thrive in a Hybrid Workplace

Ik ben razend nieuwsgierig wat nog meer out-of-the-box ideeën zijn om het hybride werken te laten werken en een grote stap voorwaarts te kunnen maken, mail ze en ik bundel ze in een mooi overzicht dat ik graag ga delen binnenkort. Hoe gekker hoe beter en het meest innovatieve idee wint een workshop samen met je team :hybride werken laten werken!

Annemie Webers

directeur Career & Live

085-0660945 of 0653961889 of a.webers@careerandlive.nl