Werk-privé balans
Onregelmatige werktijden

Onregelmatige werktijden

Onregelmatige werktijden, al dan niet veroorzaakt door altijd “aanstaan” – zoals emails checken na werktijd en altijd bereikbaar zijn – maar ook 24/7 diensten o.a. in de zorg, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de werk-privé balans van medewerkers. Dit komt omdat werknemers vaak moeite hebben om hun werkroosters in te passen in hun persoonlijke leven, en het kan leiden tot stress, vermoeidheid en een verminderde kwaliteit van leven.

Belang van een goede werk-privé balans, helemaal bij onregelmatige werktijden

Hier zijn enkele specifieke manieren waarop onregelmatige werktijden de werk-privé balans van medewerkers kunnen beïnvloeden:

 1. Gezins- en sociale activiteiten: Onregelmatige werktijden kunnen het moeilijk maken om deel te nemen aan gezins- en sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld familiebijeenkomsten, sportevenementen en feestjes.
 2. Gezondheid: Onregelmatige werktijden kunnen de slaap en gezondheid van werknemers beïnvloeden, wat kan leiden tot vermoeidheid en stress. Dit kan op lange termijn tot gezondheidsproblemen leiden.
 3. Werklast: Werknemers met onregelmatige werktijden hebben soms minder tijd voor andere taken, zoals huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging. Dit kan leiden tot extra stress en een gevoel van overbelasting.
 4. Emotioneel welzijn: Onregelmatige werktijden kunnen ook een negatieve invloed hebben op het emotionele welzijn van werknemers. Werknemers kunnen zich geïsoleerd voelen van vrienden en familie en het kan moeilijk zijn om een balans te vinden tussen werk en privéleven.
 5. Productiviteit: Werknemers met onregelmatige werktijden hebben mogelijk minder tijd om te rusten en te herstellen, wat kan leiden tot een verminderde productiviteit op het werk.

Kortom, onregelmatige werktijden kunnen leiden tot een verstoord evenwicht tussen werk en privéleven, wat kan leiden tot vermoeidheid, stress, gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat werkgevers deze uitdaging erkennen en zo veel mogelijk flexibiliteit bieden om de werk-privé balans van hun medewerkers te verbeteren.

Nationale week van de werkprivé balans van 22 tot 28 januari 2024!

In dialoog met elkaar over werk-privé balans, een dag zonder taboes en vol inspiratie

Er zijn verschillende interventies die kunnen helpen bij het verbeteren van de werk-privé balans bij onregelmatige werktijden. Hieronder staan enkele suggesties:

 1. Zelfroostering; door werknemers zelf hun rooster te laten bepalen, hebben ze meer controle over hun werktijden en kunnen ze hun werk en privéleven beter op elkaar afstemmen. Wanneer werknemers zelf kunnen kiezen wanneer ze werken, kunnen ze bijvoorbeeld rekening houden met hun persoonlijke verplichtingen en behoeften, zoals het afzetten van kinderen naar school of het bijwonen van belangrijke afspraken. Dit kan leiden tot minder stress en een betere balans tussen werk en privé.
 2. Flexibele werktijden: Overweeg om flexibele werktijden te introduceren, zodat werknemers hun werkuren kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat werknemers in plaats van een vaste start- en eindtijd te hebben, een bepaald aantal uren per week moeten werken en dit op verschillende tijdstippen kunnen doen.
 3. Hybride werken: Het bieden van hybride werken kan werknemers helpen om hun werk en persoonlijke leven beter in evenwicht te brengen. Als het werk toelaat, kunnen werknemers vanuit huis werken of elders werken.
 4. Duidelijke communicatie en verwachtingen: Zorg ervoor dat de verwachtingen en vereisten duidelijk zijn gecommuniceerd. Werknemers moeten weten wanneer ze worden verwacht te werken en wanneer ze vrij zijn.
 5. Time management training: Werknemers kunnen profiteren van training in time management en het plannen van hun dag. Het aanleren van vaardigheden om prioriteiten te stellen en effectief te plannen, kan hen helpen hun tijd beter te beheren en hun werk-privé balans te verbeteren.
 6. Toegang tot counseling of coaching: Voor werknemers die moeite hebben om hun werk-privé balans te vinden, kan toegang tot counseling of coaching nuttig zijn. Deze interventies kunnen werknemers helpen om hun persoonlijke uitdagingen aan te pakken en coping-strategieën te ontwikkelen.
 7. Verminderen van overuren: Probeer het aantal overuren dat werknemers moeten werken te beperken en vermijd het verzoeken van werknemers om frequent te werken in hun vrije tijd. Een goede werk-privé balans vereist voldoende tijd voor rust en ontspanning.
 8. Vakantie- en verlofregelingen: Zorg ervoor dat werknemers voldoende tijd hebben voor vakantie en persoonlijke verlofdagen, zodat ze tijd hebben om te ontspannen en zichzelf op te laden.

Het implementeren van deze interventies kan helpen bij het creëren van een werkomgeving waarin werknemers hun werk en persoonlijke leven effectief kunnen balanceren.

Zaterdag 27 en zondag 28 januari op de agenda!

Werkprivé balans en onregelmatige werktijden

Hoe kun je meedoen?

Laat je inspireren door tal van ideeën en mogelijkheden deze week die jezelf kunt organiseren of bel of mail ons om samen te kijken naar de mogelijkheden. Wil je zelf een rol spelen tijdens deze week of heb je aanvullende ideeën, aarzel dan niet om contact op te nemen met Annemie Webers.

Mede mogelijk gemaakt door Career & Live en Career & Kids

en partners van de nationale week van werk-privé balans

Lees meer

Werkende ouders

Schuldproblematiek

Mantelzorgers

Hybride werken

Vitaliteit

Aanmelden en/of informatie