Er moet meer gewassen worden onder werktijd -zonder schuldgevoel!
Thuiswerken is voor veel mensen inherent aan hele dag echter het beeldscherm zitten, zonder pauzes. Heel misschien een lunchpauze maar tussendoor even lekker bewegen, weg van het beeldscherm en je hoofd leeg maken? Nee dat gebeurt heel weinig. En daar komt nog boven op dat mensen zich echt schuldig voelen als ze overdag een keer de was uit de wasmachine halen of de vaatwasser uitruimen, hoor ik dagelijks tijdens de workshops die we verzorgen over het verlagen van werkdruk en stress, hybride werken en werk privé balans. Mijn stelling is; er moet meer gewassen worden overdag, meer huishoudelijk klusje etc. Op die manier snijdt het mes namelijk aan twee kanten. Je neemt een pauze die je hoofd leegt maakt van alle informatie die je hebt gekregen tijdens een van de vele Teams meetings en je beweegt. Daarbij hoef je ook niet ’s avonds nog thuis die klusjes te doen en kun je die tijd weer gebruiken voor sociale contacten, iets leuks met je familie, gezin of vrienden of lekker sporten. Kortom een echt ouderwetse win-win haha, ook al is dit natuurlijk een vreselijk woord, dat win win.
Pauzes zijn van levensbelang
Onlangs stond er een mooi artikel in Trouw.
De tweedejaars VU-studenten die vakken volgen bij Erik Scherder krijgen een primeur: de hoogleraar neuropsychologie onderbreekt met ingang van het nieuwe collegejaar zijn colleges tweemaal om collectief een aantal bewegingsoefeningen te doen. ‘Drie minuutjes bewegen, daarna is de doorbloeding weer op orde en de suikerhuishouding weer oké.’
Prachtig om dat op die manier aan te pakken voor de studenten. Nu wordt het tijd dat alle werkenden hier ook echt mee aan de slag gaan. Dat kan dus zonder allerlei software, ingewikkelde programma’s etc. Door gewoon gebruik te maken van de mogelijkheden die je huis je biedt, maakt niet uit hoe je woont. Iedereen moet af en toe een wasje draaien, de vaat doen of stofzuigen. Als we vanaf morgen nu echt een nieuwe beweging op gang brengen; een soort Ommetje 2.0, lekker muziekje erbij bijvoorbeeld “Kleine wasje, grote wasjes “. Of John Prine – Boundless Love, Dolly Parton – Washday Blues, Dr. John – Wash, Mama, Wash, John Lennon & Yoko Ono – Cleanup Time, Robert Palmer – Housework.
Gelijke verdeling
Bijkomend voordeel is dan dat de taakverdeling ook wellicht weer iets beter wordt. Aan het begin van de coronacrisis deden vaders even ietsje meer dan voorheen aan het huishouden en de zorg voor de kinderen, maar inmiddels is de taakverdeling weer terug bij af. Ik zie echt enkel maar voordelen. Daarbij kan het ook de broodnodige Verbinding weer op gang brengen, we gaan namelijk ook delen met elkaar en maken er een soort wedstrijd van, wie doet de meeste wasjes, dus een 10.000 stappen maar dan 5 huishoudelijke taken tijdens je thuiswerk dag. Deel dat met je collega’s en je hebt gelijk weer een leuk informeel momentje. De winnaar wordt elke maand in het zonnetje gezet tijdens een heerlijke lunch die je met je team ergens nuttigt, ja echt, onder werktijd af en toe leuke en informele bijeenkomsten doen, zorgt voor de broodnodige Vitamine V van Verbinding. Door de foto’s of filmpjes doen we er een beetje H van humor bij en het werkende leven en je prive leven wordt in een klap leuker, gezelliger, gezonder van. wat wil een mens nog meer.
Kom maar op met die inspirerende foto’s en filmpjes
Tijdens de week van de werkstress 14 tot en met 18 november maken we het winnende team bekend en die bieden we een inspirerende workshop/teammeeting naar keuze aan:
1. Stap over de streep, pro actief je vitaliteit managen
2. Met welke bril kijk jij, een interactieve sessie om je team genoten beter te leren kennen3. Speel de Koerskaart van werk privé onbalans naar werk privé plezier
Vorige week zag ik een briljant filmpje over thuiswerken op kantoor van Toppy, wie maakt er een gast filmpje over thuiswerken en wasjes draaien? Kortom soms moet je het gewoon dicht bij huis zoeken, niet te ingewikkeld maken en van de nood een deugd maken.
Er moet meer gewassen worden onder werktijd! Zonder schuldgevoel, dat heb je enkel als je hele dag zonder pauzes achter je beeldscherm zit, toch?
Annemie Webers
directeur Career & Live