De nieuwe balans tussen online en offline werken, thuis en op kantoor werken, werken en pauzeren, werk en privé
Bijna alles kan weer, we gaan weer (deels) naar kantoor. Maar hoe ga je nu je nieuwe balans vinden? Wat doe je online en wat doe je live op kantoor of wellicht elders? Welke activiteiten doe je nu op kantoor en welke doe je thuis? En wanneer. Voor veel mensen en organisatie is dat een grote zoektocht. Kantoor wordt de ontmoetingsplek, thuis is voor focus werk: het beste van twee werelden, toch? Maar hoe kom je van die gewoonte af om zonder na te denken alles met en via een scherm te doen, helemaal als je op kantoor zit en weer echt mensen kunt ontmoeten? Hybride werken met focus, energie, vitale pauzes en zonder een Zoomhoofd, dat is de grote uitdaging waar we voor staan. Die balans zal voor iedereen anders zijn, afhankelijk van je persoonlijkheid, het soort werk, je team, je klanten, de werkgever. Het begint met de vraag; wat wil jij?
Waar voel jij je prettig bij, wat zou jij willen? Wat is voor jou het beste uit die twee werelden? Wat is jou nieuwe balans?
1. De nieuwe balans tussen online versus live
Maandenlang ging alles via het scherm, gelukkig maar dat dat kon uiteraard, stel je voor dat we 30 jaar gelden een lockdown hadden gehad. hoe zou jouw leven (zowel werk als privé) eruit zien als je minder tijd achter een beeldscherm zou zitten/online zou zijn?Waar wil je dat je tijd aan besteed wordt, waar wil je je echt aan toewijden vandaag? Wat is je echte doel? Probeer dus bewust keuzes te maken; welke activiteiten doe ik liever live en welke moeten of kunnen online. Dus probeer beust digiloze momenten te hebben. Probeer je ervan bewust te zijn of je scherm of digitale apparaat iets toevoegt of dat het ook anders kan, bijvoorbeeld met pen en papier, of gewoon schermloos, of 1 apparaat i.p.v al multitaskend 3 tegelijkertijd. Vergelijk het met lekkere taartjes, daar kies je ook bewust 1 hele lekkere van, je eet niet de hele dag taart, omdat je weet dat dat ongezond is op lange termijn! Meer weten luister eens naar de podcast hierover. Dus net zoals we twee jaar gelden moesten nadenken hoe het online kon, nu denken, kan het ook zonder beeldscherm, voegt een scherm iets toe?
2. De nieuwe balans tussen thuis en op kantoor
Thuiswerken was de norm, voor sommige mensen ene zege, voor anderen een vloek. Ook hier is het belangrijk om na te denken wat is voor jouw ideaal? En welke activiteiten doe je beter thuis en welke liever op kantoor. Echt focus werk, zonder afleiding, dat kan wellicht beter thuis, afhankelijk van je woon situatie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ruim 1 op de 3 thuiswerkers gaf aan – als de maatregelen zijn opgeheven – grotendeels of volledig vanuit huis te willen werken, terwijl bijna 1 op de 5 aangaf grotendeels op locatie te willen werken. De rest wil evenveel thuis als op locatie werken (43%). Er is een grotere groep die (deels) vanuit huis wil gaan werken in vergelijking met eind 2020 en begin 2021. Nog altijd is het sociale aspect de belangrijkste reden om naar locatie te gaan, terwijl de aard van het werk en minder reistijd redenen zijn om thuis te blijven. Het overgrote deel van de thuiswerkers verwacht dat hybride werken in de toekomst wordt toegelaten door de werkgever: 7 op de 10 thuiswerkers weet dit zelfs zeker. Het is dus belangrijk voor jezelf na te denken wat is jouw ideale balans, ben jij een work life integrator of een work life separator? Uiteraard is het zaak vervolgens hierover in gesprek te gaan met je team, maar denk eerst goed na wat jij een goede balans vindt!
Separators zijn mensen die het prettig vinden werk en privé wat betreft om plaats en tijd gescheiden te houden.
Work life integrators vinden het van nature prettige om werk en privé door elkaar heen te laten lopen, tussen door een was te doen, boodschap of tussen door even te sporten. Het grote nadeel is dat er geen grenzen zijn en de werkdag dus ook echt heel lang is, met alle gevolgen voor wat betreft vitaliteit en werk prive balans (met name voor de andere gezinsleden als die er zijn natuurlijk).
3. De nieuwe balans tussen werken en pauzeren
Het blijkt dat pauzes massaal werden “vergeten”, we werkten thuis en vergeten dat pauzes echt nodig zijn om te herstel. Ds nu is het goede moment om na te denken over jouw herstel tijd, hersteltijd zonder beeldscherm, maar even neits, even brwegen of kletsen met collega’s, de serendipiteit weer opzoeken, de toevallige ontmoetingen die vaak tot de meest briljante ideeën leiden. Onlangs is de leiraad werk en hersteltijd gepubliceerd door ISMA, een absolute aanrader voor iedereen. Je bent een rund als je met je pauzes stunt!
Neem regelmatig minipauzes Neem elke 30 minuten een minipauze van 30 seconden om te checken in welke versnelling je staat (Engelmann et al., 2011; Coleman Wood et al., 2018). Kijk bijvoorbeeld even weg van je pc en haal een paar keer diep adem, of draai je schouders even los, of sta even op als je zit. Neem na elk uur tot anderhalve uur inspanning 10 minuten échte pauze: dat wil zeggen maak je gedachten helemaal los van je werktaak, liefst ook zonder prikkels van schermen en telefoon. Zo zorg je voor mentaal herstel (De Bloom et al., 2016; Chakrabarty et al., 2016; Largo-Wight et al., 2017). Een goede pauze is het spiegelbeeld van je werk, dus het omgekeerde van wat je doet als je werkt. Wanneer je veel beeldschermwerk hebt, dan geen schermen in je pauze. Wanneer je veel praat met mensen in je werk, dan geen/weinig gesprekken in je pauze. Wanneer tijdens het werk veel fysieke inspanning nodig is, zorg dan voor weinig fysieke inspanning in je pauzes (De Jonge, 2012; Fritz et al., 2013). Ga bijvoorbeeld een rondje buiten lopen, wat drinken, bewegen, doe een ontspannings- of ademhalingsoefening (De Bloom et al., 2016; Chakrabarty et al., 2016; Largo-Wight et al., 2017). Neem een lunchpauze Neem in elk geval een lunchpauze van minimaal 30 minuten. Ga weg van je werkplek, bij voorkeur naar buiten en gebruik je lunch tijdens, of met een wandeling. Een personeelskantine kan druk zijn en veel prikkels geven. Zorg ervoor dat je een moment hebt om alleen te zijn als je hier behoefte aan hebt, zeker als je tijdens het werk ook al in een drukke omgeving bent (De Bloom et al., 2014; Fritz et al., 2013).
4. De nieuwe balans tussen werk en privé
En tot slot, hoe is het met jouw werk privé balans gesteld? Of eigenlijk, denk na wat is de invloed van jouw werk op privé en omgekeerd. Werk heeft invloed op de privé situatie van mensen en de privé situatie heeft invloed op de werksituatie van mensen. Ter voorkoming van verzuim, verlagen van stress en vergroten van werkplezier is het belang en de actieve inzet van het thema werk privé balans binnen organisaties essentieel. Het belangrijkste is en blijft de dialoog tussen mensen, zowel thuis als op de werkvloer, dus tussen werkgevers en werknemers onderling. Daarom hebben we een tool ontwikkeld: de KoersKaart Werk privé plezier. Een interactieve manie o m samen het gesprek aan te gaan. Doe vooraf de gratis werk privé balans test en ga in gesprek met elkaar.
Ieder mens moet de mogelijkheid hebben om energie te krijgen van zijn werk en zijn leven. One Life just Live it!
Ga op zoek naar de nieuwe balans voor jou; online en offline, thuis of op kantoor, werken en pauzes en werk privé balans.
Wil je meer weten, interesse in een workshop of coaching over de nieuwe balans, aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen.
Annemie Webers
directeur Career & Live
PS inspiratie nodig, luister dan alvast naar onze podcast