Werk-privé balans
Zet de UIT-knop soms bewust AAN

Altijd “aan” staan

In een wereld waarin we altijd bereikbaar lijken te moeten zijn, vergeten we vaak hoe belangrijk het is om af en toe de ‘uitknop’ in te drukken. Continu online zijn zorgt voor stress, verminderde concentratie en een gebrek aan echte ontspanning. Daarom willen we iedereen inspireren met een workshop op vrijdag 24 januari 2025 van 09 tot 10.30 uur. Tijdens deze workshop ontdek je hoe je bewust offline kunt gaan, zonder dat je werk of privéleven daaronder lijdt. Zo krijg je meer rust, energie en grip op je balans.

Belang van een goede werk-privé balans en niet altijd “aan” te staan

Altijd AAN staan – Hoe pak je de controle terug?
Heb je het gevoel dat je constant bereikbaar moet zijn, zelfs buiten werktijd? Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe je de regie over je digitale leven kunt terugpakken. Smartphones blijven uit, want echte focus begint bij loslaten!

We starten plenair met een korte kennismaking en een interactieve “Over de Streep”-sessie. Met prikkelende stellingen zoals “Ik controleer mijn smartphone binnen 5 minuten na het wakker worden” of “Ik antwoord vaak direct op werkgerelateerde berichten, zelfs buiten werktijd”, brengen we jouw digitale gewoontes snel in kaart.

Daarna duiken we in de wetenschap achter het altijd online zijn. Wat doet dit met je brein en productiviteit? Een bewustwordingsoefening helpt je om in kaart te brengen hoe vaak jouw gedachten afdwalen naar je telefoon of andere taken. Vervolgens testen we je kennis met de “Always On” quiz, waarbij we laten zien wat de gevolgen zijn van constant bereikbaar zijn.

We bespreken hoe het altijd aan staan impact heeft op je werk en privéleven. Ben jij een work-life separator of een integrator? Aan de hand van een test krijg je inzicht in jouw balans en bespreek je dit in kleine groepen. Daarna onderzoeken we of je verslaafd bent aan je smartphone met een zelfbeoordelingstest. De resultaten worden in de groep besproken, wat vaak tot waardevolle inzichten en herkenning leidt.

Vervolgens leren we je hoe je de cirkel van bereikbaarheid kunt doorbreken. We bespreken de impact van altijd bereikbaar zijn, reflecteren op herkenbare situaties en bedenken alternatieven. We gaan ook aan de slag met het “multitask-monster” en het “onmiddellijksvirus”. Wat maakt multitasken zo ineffectief? Je ontdekt strategieën om hier beter mee om te gaan en kiest drie tips die je direct kunt toepassen.

In het tweede deel van de workshop werk je in kleine groepen aan concrete oplossingen voor specifieke problemen, zoals constante meldingen, eindeloze e-mails, of moeite met ontspannen. We gebruiken creatieve technieken zoals de Braindump ABC, de superheldtechniek en omdenken om vernieuwende en praktische ideeën te genereren.

De workshop eindigt met een plenaire sessie waarin elke groep hun uitgewerkte oplossingen presenteert. De deelnemers stemmen vervolgens op de beste ideeën met groene en rode stickers. De beste oplossingen worden beloond met een prijs!

We sluiten af met een energieke wrap-up, waarin we alle actiepunten samenvatten en tips en tools delen om direct mee aan de slag te gaan. Je gaat naar huis met een concreet actieplan en nieuwe inzichten om jouw digitale balans te herstellen.

Schrijf je nu in en pak de regie terug over je digitale leven! Maar let op VOL = VOL re zijn maar een beperkt aantal plaatsen

Nationale week van de werkprivé balans van 20 tot 24 januari 2025!

In dialoog met elkaar over altijd aan staan & werk-privé balans

Voor organisaties is het thema ‘altijd aan staan’ en bereikbaarheid cruciaal, omdat het direct invloed heeft op de productiviteit, gezondheid en tevredenheid van medewerkers. Continu bereikbaar zijn leidt vaak tot hogere stressniveaus, meer burn-outklachten en een verstoorde werk-privé balans, wat op lange termijn het ziekteverzuim en verloop verhoogt. Door bewust aandacht te besteden aan het belang van offline tijd en duidelijke grenzen tussen werk en privé te stimuleren, creëert een organisatie een cultuur waarin medewerkers optimaal kunnen presteren én herstellen. Dit zorgt niet alleen voor gelukkige en gezonde medewerkers, maar ook voor betere resultaten en een duurzame werkomgeving.

Voor medewerkers is het belangrijk om bewust stil te staan bij het thema ‘altijd aan staan’ en bereikbaarheid, omdat het een grote impact heeft op hun welzijn en werk-privé balans. Continu bereikbaar zijn kan leiden tot stress, verminderde focus en uiteindelijk zelfs burn-outklachten. Door grenzen te stellen en momenten offline te zijn, krijgen medewerkers de kans om écht te ontspannen, beter te herstellen en hun energie te behouden. Dit resulteert in meer werkplezier, betere prestaties en een gezonder leven, zowel op het werk als privé.

Vrijdag 24 januari op de agenda! Meld je aan voor het mini-congres van 09 tot 10 uur

Werk-privé balans en altijd “aan” staan

Hoe kun je meedoen?

Laat je inspireren door tal van ideeën en mogelijkheden deze week die jezelf als organisatie kunt organiseren mail ons om samen te kijken naar de mogelijkheden, we denken graag met je mee. Ook is het mogelijk dat we een workshop incompany verzorgen.  Wil je zelf een rol spelen tijdens deze week of heb je aanvullende ideeën, aarzel dan niet om contact op te nemen met Annemie Webers.

Mede mogelijk gemaakt door Career & Live en Career & Kids

Aanmelden en/of informatie