24 concrete tips voor ouders die werk en gezin combineren
02 - 09 oktober 2023

Als jonge ouders die werk en gezin combineren, zijn er verschillende innovatieve tips die je kunt overwegen om je leven gemakkelijker en evenwichtiger te maken. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Gebruik technologie en apps: Maak gebruik van technologische hulpmiddelen en apps die speciaal zijn ontworpen voor ouders. Er zijn talloze apps beschikbaar voor taken zoals het bijhouden van de ontwikkeling van je kind, het organiseren van de gezinsagenda en het delen van taken met je partner.
 2. Flexibel werken: Onderzoek de mogelijkheden van flexibel werken bij je werkgever. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je vanuit huis werkt, flexibele werkuren hebt of de mogelijkheid hebt om deeltijds te werken. Dit geeft je meer vrijheid en flexibiliteit om je werk en gezin in evenwicht te houden.
 3. Co-ouderschap met andere ouders: Overweeg het opzetten van een co-ouderschapsysteem met andere ouders in vergelijkbare situaties. Hierbij kun je taken en verantwoordelijkheden delen, zoals het ophalen en wegbrengen van kinderen naar school of naschoolse activiteiten. Dit kan de last verminderen en meer flexibiliteit bieden.
 4. Maak gebruik van online diensten: Profiteer van online diensten en leveringen om tijd te besparen. Bestel boodschappen online en laat ze thuis bezorgen. Gebruik maaltijdbezorgingsdiensten of maak gebruik van apps voor het bestellen van maaltijden om tijd te besparen bij het koken.
 5. Gezamenlijke agenda: Houd een gezamenlijke digitale agenda bij waarin zowel de werk- als gezinsactiviteiten worden bijgehouden. Dit helpt je om het overzicht te behouden en conflicten in planningen te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig communiceert met je partner over de planning om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is.
 6. Delegeer taken: Verdeel de taken tussen jou en je partner en wees bereid om taken aan anderen over te dragen indien mogelijk. Overweeg bijvoorbeeld het inschakelen van een huishoudelijke hulp, een oppas of familieleden die kunnen helpen met de zorg voor de kinderen of huishoudelijke taken.
 7. Werk aan zelfzorg: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je energiek en veerkrachtig blijft. Plan regelmatig wat tijd voor jezelf in om te ontspannen, hobby’s na te streven of gewoon even op te laden. Dit kan je helpen om beter in balans te blijven en stress te verminderen.
 8. Communiceer met je werkgever: Houd open communicatielijnen met je werkgever en bespreek je behoeften en uitdagingen. Mogelijk zijn er flexibele oplossingen beschikbaar, zoals thuiswerkmogelijkheden, flexibele werktijden of ondersteuningsprogramma’s voor ouders.
 9. Gebruik slimme thuisapparaten: Maak gebruik van slimme apparaten in huis om je dagelijkse taken gemakkelijker te maken. Installeer bijvoorbeeld een slimme thermostaat om de temperatuur te regelen, gebruik slimme verlichting die je op afstand kunt bedienen, of overweeg een slimme stofzuiger om tijd te besparen bij het schoonmaken.
 10. Werk op afstand: Als je baan het toelaat, onderzoek dan de mogelijkheid om volledig of gedeeltelijk op afstand te werken. Dit geeft je meer flexibiliteit en bespaart tijd die anders zou worden besteed aan woon-werkverkeer.
 11. Maak gebruik van meal prepping: Plan en bereid maaltijden vooruit, bijvoorbeeld in het weekend, zodat je doordeweeks minder tijd kwijt bent aan koken. Bewaar de maaltijden in de koelkast of vriezer en verwarm ze indien nodig.
 12. Gebruik online boodschappen- en maaltijdbezorgdiensten: Maak gebruik van online boodschappen doen en maaltijdbezorgdiensten om tijd te besparen. Bestel je boodschappen online en laat ze thuis bezorgen. Kies voor maaltijdbezorging wanneer je even geen tijd of energie hebt om te koken.
 13. Stel een gezinsplanner op: Creëer een gezinsplanner met belangrijke informatie zoals de schema’s van de kinderen, belangrijke deadlines, afspraken en andere relevante gegevens. Hang de planner op een centrale plek in huis, zoals de keuken, zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot de informatie.
 14. Maak gebruik van gezinsgerichte apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om ouders te helpen bij het organiseren en plannen. Zoek naar apps die takenbeheer, gedeelde agenda’s, herinneringen en communicatiemogelijkheden bieden om de samenwerking tussen jou en je partner te vergemakkelijken.
 15. Richt een efficiënte en georganiseerde speelruimte in: Creëer een speelruimte voor je kinderen die georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk is. Gebruik bijvoorbeeld bakken of manden om speelgoed te organiseren en zorg voor voldoende opbergruimte. Dit bespaart tijd bij het opruimen en maakt het gemakkelijker om de ruimte georganiseerd te houden.
 16. Maak gebruik van online opvoedingsbronnen: Er zijn talloze online bronnen beschikbaar voor ouders, zoals blogs, podcasts en educatieve video’s. Maak gebruik van deze bronnen om tips, advies en ondersteuning te krijgen over verschillende aspecten van het ouderschap.
 17. Communiceer met je werkgever: Bespreek openlijk je behoeften en uitdagingen met je werkgever. Laat hen weten dat je een jonge ouder bent en dat je op zoek bent naar manieren om werk en gezin in balans te houden. Samen kunnen jullie mogelijk oplossingen vinden die zowel jou als je werkgever ten goede komen.
 18. Flexibele werktijden: Onderzoek de mogelijkheid van flexibele werktijden. Vraag of je je werktijden kunt aanpassen om bijvoorbeeld eerder te beginnen en eerder te eindigen, zodat je meer tijd kunt doorbrengen met je gezin. Dit kan vooral handig zijn voor het bijwonen van school- of kinderopvanggerelateerde evenementen.
 19. Werk vanuit huis: Als je baan het toelaat, vraag dan of je de mogelijkheid hebt om vanuit huis te werken. Dit kan je helpen om tijd te besparen op het woon-werkverkeer en flexibeler te zijn in het zorgen voor je kinderen.
 20. Ouder-kindvriendelijk beleid: Onderzoek of je werkgever een ouder-kindvriendelijk beleid heeft. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op flexibele werktijden, ouderschapsverlof, kinderopvangfaciliteiten of de mogelijkheid om pauzes te nemen voor ouder-kindactiviteiten.
 21. Efficiënt plannen: Zorg voor een efficiënte planning op het werk. Maak gebruik van hulpmiddelen zoals digitale agenda’s, takenbeheer-apps en time-managementtechnieken om je taken en projecten effectief te organiseren en je tijd optimaal te benutten.
 22. Maak gebruik van technologie voor samenwerking: Maak gebruik van technologische hulpmiddelen om de samenwerking met collega’s te vergemakkelijken. Tools voor online samenwerking, zoals projectmanagementsoftware en communicatieplatforms, kunnen helpen om efficiënt te werken en gemakkelijk contact te houden, zelfs als je niet fysiek aanwezig bent.
 23. Delegeer en vraag om hulp: Wees niet bang om taken te delegeren en hulp te vragen wanneer dat nodig is. Bespreek met je leidinggevende of collega’s welke taken kunnen worden overgedragen of opgesplitst, zodat je je kunt concentreren op je prioriteiten.
 24. Stel realistische doelen: Stel realistische doelen voor jezelf op het werk. Zorg ervoor dat je haalbare verwachtingen hebt en dat je jezelf niet overbelast. Prioriteer taken en focus op wat echt belangrijk is, zodat je een goede balans kunt vinden tussen werk en gezin.

Onthoud dat elke werkomgeving anders is, dus pas deze tips aan op jouw specifieke situatie en bedrijfscultuur. Blijf open communiceren met je werkgever en collega’s om samenwerking en begrip te bevorderen. On life just live it, voor meer inspiratie kijk ook op www.careerandkids.nl