Wat is werkdruk eigenlijk?
Er zijn in de literatuur weinig concrete en eenduidige definities te vinden wat werkdruk exact is. TNO heeft i.s.m. de sociale partners en het ministerie van SWZ een rapport geschreven in 2013, “Werkdruk” op basis waarvan onderstaand model en onderstaande definitie is voortgekomen. Career & Live werkt samen met TNO in deze en volgt dit model en de definitie. Dit model en deze omschrijving sluit grotendeels aan bij zowel de belangrijkste stress theoretische modellen als de omschrijvingen die gebruikt worden in relevante bronnen. Werkdruk is overigens een zeer belangrijke determinanten die stressklachten kan veroorzaken, maar niet de enige.
Werkdruk is een situatie waarin er disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren. Werkdruk in deze formulering betekent dat een medewerker lange tijd zijn werk niet afkrijgt of de gewenste kwaliteit echt niet kan leveren.
Er zijn verschillende determinanten van werkdruk. Deze verhogen de taakeisen en/of verminderen de mogelijkheden om het werk goed uit te voeren. Deze determinanten kunnen in drie categorieën worden ingedeeld:
- determinanten in de inhoud
- determinanten in de context van het werk
- determinanten in de regelmogelijkheden
Daarnaast zijn er factoren die ervoor zorgen dat een medewerker die werkdruk ervaart minder snel stress klachten zal ontwikkelen: de buffers, zoals bijvoorbeeld sociale steun.
Ook zijn er individuele factoren zoals competenties en werk privé of privé werk balans die de werkdruk kunnen beïnvloeden. Direct omdat een disbalans tussen eisen en regelmogelijkheden vaak duidt op inefficiënt ingerichte werkprocessen en indirect omdat werkdruk een van de veroorzakers is van werkgerelateerde stress en daarmee van psychische klachten.
Concrete tips
- Stel prioriteiten: Identificeer de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden en richt je daarop.
- Laat minder belangrijke taken los of delegeer ze indien mogelijk.Leer nee te zeggen: Wees niet bang om af en toe nee te zeggen tegen extra taken of verzoeken die je overweldigen. Het is belangrijk om je grenzen te stellen.
- Maak een planning: Creëer een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse planning om je tijd effectief te beheren. Plan ook tijd in voor ontspanning en activiteiten buiten het werk.
- Communiceer met je leidinggevende: Bespreek je zorgen over de werkdruk met je leidinggevende. Samen kunnen jullie mogelijk manieren vinden om de last te verlichten, zoals het herverdelen van taken of het zoeken naar oplossingen.
- Stel realistische doelen: Streef naar haalbare doelen en vermijd overmatige zelfopgelegde druk. Dit helpt om je stressniveau te verminderen en een gezonde balans te behouden.
- Maak gebruik van technologie: Ontdek welke technologische hulpmiddelen je kunnen helpen bij het efficiënter organiseren en voltooien van taken. Er zijn tal van apps en tools beschikbaar voor taakbeheer, planning en time-management.
- Bewaak je werkuren: Probeer je werkuren zoveel mogelijk te respecteren en voorkom dat werk je privétijd binnendringt. Schakel meldingen uit buiten werktijd en stel grenzen om jezelf de nodige rust te gunnen.
- Maak tijd voor ontspanning: Plan bewust tijd in voor activiteiten die je ontspannen en energie geven, zoals sporten, hobby’s, tijd doorbrengen met vrienden en familie, of gewoon even helemaal niets doen.
- Zorg voor een gezonde levensstijl: Geef aandacht aan je fysieke en mentale gezondheid. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond, blijf gehydrateerd en maak ruimte voor regelmatige lichaamsbeweging. Dit helpt je om beter om te gaan met stress.
- Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon over je uitdagingen. Soms kan het delen van je gevoelens en ervaringen met anderen verlichting bieden en nieuwe perspectieven bieden.
- Experimenteer met nieuwe werkschema’s: Als je werkgever flexibele werktijden toestaat, probeer dan verschillende schema’s uit, zoals later beginnen of eerder eindigen, om te zien welk schema het beste bij jouw productiviteit en levensstijl past.
- Ontdek nieuwe manieren van werken: Onderzoek mogelijkheden om op afstand te werken of gebruik te maken van co-workingruimtes. Het veranderen van je werkomgeving kan helpen om je productiviteit en werk-privébalans te verbeteren.
- Practiseer mindfulness: Leer mindfulness-technieken om in het moment te blijven, stress te verminderen en je te helpen focussen op zowel werk als privé. Dit kan je helpen om beter te genieten van het huidige moment, in plaats van constant bezig te zijn met de volgende taak.
- Creëer een inspirerende werkomgeving: Richt je werkplek in op een manier die je motiveert en inspireert. Voeg persoonlijke elementen toe, zoals foto’s, planten of inspirerende citaten, om een positieve sfeer te creëren.
- Oefen self-care: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen door regelmatig self-care activiteiten in te plannen. Dit kan variëren van meditatie en yoga tot het lezen van boeken of het volgen van hobby’s die je vreugde brengen.
- Zoek een mentor of coach: Werk samen met een mentor of coach die je kan begeleiden bij het vinden van een betere werk-privébalans. Zij kunnen je nieuwe perspectieven bieden en je ondersteunen bij het nemen van beslissingen die in lijn zijn met jouw doelen en waarden.